Intel инвестира 20 милијарди долари во фабрики за чипови

10
Pat Gelsinger walks outside the Robert Noyce Building on Intel's headquarters campus in Santa Clara, California. He joins the company on Feb. 15, 2021, as chief executive officer. (Credit: Intel Corporation)

Американскиот технолошки гигант, Intel ќе инвестира 20 милијарди долари во изградба на две фабрики за чипови во Аризона, а планира и нови погони во Европа, изјави новиот извршен директор, Пет Гелсингер.

Intel е меѓу ретките компании што сами си произведуваат полуспроводници и проектираат и произведуваат сопствени чипови. Конкурентите како што Qualcomm и Apple производството на чипови им го препуштаат на производителите, пренесува Ројтерс.

Гелсингер нагласува дека Intel “во целост ги решил“ потешкотиите со најновата производна технологија, а системо ќе биде спремен за производство до 2023 година.

Планирано е големо проширување на производството, што вклучува 20 милијарди долари инвестиции во две фабрики во Аризона, како и на други локации во САД и Европа.

Фото: Intel.com