Интел отпушта илјадници вработени, акциите паднаа за 50 отсто од почетокот на годината

30

Интел планира значителни отпуштања, кои веројатно ќе се бројат во илјадници, за да ги намали трошоците и да се справи со зголемената конкуренција на пазарот на персонални компјутери (десктоп и лаптоп компјутери).

Отпуштањата ќе бидат објавени веќе овој месец, приближно во исто време со извештајот за заработката во третиот квартал на 27 октомври, дознава Блумберг од неименувани извори. Американскиот производител на чипови во јули имаше 113.700 вработени.

Некои поделби, вклучително и групацијата за продажба и маркетинг на Интел, може да доживеат намалување на персоналот од околу 20 проценти.

Интел се соочува со остар пад на побарувачката за процесори за компјутери, негова основна дејност, и се бори да го врати пазарниот удел изгубен од ривалите како што се Advanced Micro Devices (AMD). Во јули, компанијата предупреди дека продажбата во 2022 година ќе биде околу 11 милијарди долари помалку од претходните очекувања. Аналитичарите предвидуваат пад на приходите во третиот квартал од околу 15 проценти.

Последниот голем бран отпуштања од страна на Интел се случи во 2016 година, кога беа елиминирани околу 12.000 работни места, или 11 отсто од вкупниот број во познатата фирма. Како и многу компании во технолошката индустрија, Интел исто така ги замрзна вработувањата на почетокот на оваа година бидејќи условите на пазарот се влошија и стравувањата од рецесија се зголемија.

Најновите намалувања најверојатно се насочени кон намалување на фиксните трошоци на Интел, веројатно за околу 10 до 15 проценти. Според аналитичарот Мандип Синг, тие трошоци се движат од 25 до 30 милијарди долари.