Intel сака да се врати во компјутерите на Apple

19

Поместувањето на Apple кон сопствените процесори во Mac беше голем удар за Intel. Но, водечкиот производител на чипови не се помирува со загубата на клучен клиент како компанијата од Купертино.

Дури и пред Apple да ги претстави своите нови процесори во лаптопите MacBook Pro, извршниот директор на Intel, Патрик Гелсингер, во интервју за Axios на HBO рече дека е посветен да помогне во развојот на чипови што ќе го натераат Apple да се врати кај Intel. Покрај тоа, чиповите на Intel може да се појават во производите на Apple кои претходно не користеле Intel, убеден е Гелсингер.

Во меѓувреме, шефот на Intel ги посочи напорите на Apple, пофалувајќи го квалитетот на процесорите од серијата М1, кои дебитираа минатиот ноември. Според него, Apple завршил добра работа во оваа област.

По вчерашното објавување на процесорите М1 Мах и новите компјутери базирани на нив, акциите на Apple пораснаа за 1,2%, додека акциите на Intel пораснаа за симболичен еден цент.

Но, бидејќи нема пад, ова е веќе еден вид достигнување за Intel.