Интересот на НЛБ, Костиќ и Мацура ја зголемува пазарната вредност на Адико банка

26

Кој и да стане сопственик на Адико банка, ќе мора да се соочи со можноста преземањето да го чини повеќе од првично планираното.
Објавата на Нова Љубљанска банка (НЛБ) да влезе во битка заедно со уште две заинтересирани страни за сопственост во Адико банка ја подигна вредноста на акциите на Адико на Виенската берза. Чадор-компанијата Addiko Bank AG беше котирана на берзата во Виена, а конкуренцијата меѓу НЛБ и претходните заинтересирани страни, Агри Европа на српскиот претприемач Миодраг Костиќ и Alta Pay групацијата на Давор Мацура, ја зголеми цената на акцијата за 5 отсто при тргувањето во петокот, на 20 евра. Тоа е, исто така, највисоката вредност на компанија која котирала на Виенската берза во средината на 2019 година.

Во средата НЛБ објави дека во доброволната јавна понуда Адико банка има намера да понуди по 20 евра за секоја акција, а Агри Европа 16,24 евра.