Internet Explorer 11 исчезнува во јуни, потсети Microsoft

10

Microsoft уште еднаш ги потсети корисниците да престанат да го користат застарениот прелистувач Internet Explorer, чија верзија 11 ќе престане да постои во Windows 10 во јуни 2022 година, отстапувајќи го местото на Edge.

Десктоп апликацијата Internet Explorer 11 (IE11) ќе биде укината на 15 јуни 2022 година за одредени верзии на Windows 10. Тоа значи дека IE11 повеќе нема да биде поддржан и понатамошните обиди на корисниците да пристапат до него и ќе бидат пренасочени на Microsoft Edge“, компанијата се вели во соопштението.

Microsoft вели дека некои од уникатните карактеристики на стариот прелистувач ќе бидат достапни во режимот за компатибилност на Edge. Т.н Режимот IE ќе им овозможи на корисниците да работат со наследените страници и апликации преку Edge додека овие ресурси не се ажурираат.

Уште во август 2020 година, Microsoft ја објави претстојната „смрт“ на Internet Explorer 11 во Windows 10 и почна постепено да ја отстранува поддршката на прелистувачот во своите услуги. Една година подоцна, повеќето апликации и услуги на Microsoft 365 престанаа да работат во прелистувачот IE.

До октомври, IE ја изгуби поддршката од пребарувачот на Google, а во декември Microsoft ја направи својата лента со алатки недостапна во прелистувачот.

Прелистувачот Edge, кој го замени IE, веќе ја најде својата публика: според StatCounter, неговиот глобален удел бил 9,6% во февруари, нешто понизок од 9,77% на Safari. Chrome останува лидер со 64,89%.