Интервју за работа: Како да одговорите на прашањето „Која е вашата најголема слабост?

64

На интервју за работа, важно е да не паднете во замката да кажете нешто што може да ви ги уништи шансите да преминете во следниот круг.

Кога се среќавате со менаџер за вработување или човечки ресурси, мора да избегнувате да нудите нешто погрдно за себе што ќе ве воведе во лошо светло. Кога ќе започне интервјуто, едно конкретно прашање што може да се чувствува како да се движите по нагазна мина е: „Која е вашата најголема слабост?

Треба да знаете како успешно да одговорите на тоа, без да ги нарушите вашите шанси.

Кога го подготвувате вашиот одговор, проверете дали вашиот одговор е поврзан со бизнисот и нуди позитивен спин. На ист начин како што сакате референца од пријателски шеф кој ќе ви даде само блескава препорака, треба да најдете слабост што всушност не е слабост. Ако имате недостатоци, најдете начин да покажете како сте ги надминале неволјите и успешно излегол од ситуацијата. Никогаш не нудете слабост во прашање што е клучно за работата што ја барате.

Што да кажам
За успешно да се заврши прашањето, Форбс советува да изберете слабост што е ирелевантна за работата што се обидувате да ја добиете.

Некои примери
„Понекогаш, во мојата желба да помогнам, преземам премногу проекти одеднаш. Одвреме-навреме сфаќам дека сум толку зафатен со мојата работа што губам чувство за времето и дека имам задачи што треба да ги завршам навечер“.

Ако сте директен менаџер, можете да кажете:

„Признавам дека кога споделувам повратни информации и конструктивни критики со моите вработени, тие можат да го сфатат на погрешен начин. Се обидувам да го избалансирам ова со нудење психолошко уверување и редовно аплаудирање на нивните достигнувања“.

Има моменти кога гледам дека мојот тим се бори со нешто, јас сам го туркам тесното грло наместо да им го оставам на другите“.

„Моето семејство вели дека вложувам премногу време и треба да успорам. Се трудам да имам добар баланс помеѓу работата и животот. Тоа е една од главните причини зошто ме привлече вашата компанија бидејќи рамнотежата помеѓу работата и животот е една од вашите клучни иницијативи за корпоративна култура“.

„Секогаш бев најдобар во училиште, спорт и работа. Забележувам дека со вложување на време и напор, обрнувајќи внимание на деталите и посегнување по повеќе работа, моите соработници може да се чувствуваат како да заостануваат. Бидејќи сум сочувствителен, секогаш им честитам на нивната работа и им давам до знаење дека ние сме тим. Едноставно го сакам она што го работам и страстен сум за мојата работа“.