Инвестирање во енергетската иднина : Србија планира да изгради нафтовод до Унгарија

13

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека во следните шест години во енергетската инфраструктура на земјата ќе се инвестираат 12 милијарди евра, со што ќе се зголеми инвестициската програма „Србија 2025“.

Треба да почнеме да ги диверзифицираме нашите извори на нафта. Србија ќе започне со изградба на нафтовод до Унгарија, изјави претседателот Александар Вучиќ.

Србија со години има само еден нафтовод „Јанаф“ и тој минува низ Хрватска, потсетува претседателот, а Хрватска се покажа како несигурен снабдувач.

Постои идеја да се изгради нафтовод низ Северна Македонија до пристаништето Драч. Може да чини и до 100 милиони евра, изјави Вучиќ.

– Работиме на нови складишта за нафта. Има две понуди. Едниот е британскиот предлог, но тие бараат посебни услови за арбитражи и понуда на конзорциум од наши нафтени работници, рече тој.

Во моментов имаме најголеми резерви на гас, најави Вучиќ.