Инвеститорите го повлекуваат златото од трезорите на германските берзи

20

Количината на злато што инвеститорите го складираа во трезорите на Франкфуртската берза се намали и во 2023 година, објави во четвртокот нејзиниот оператор Deutsche Boerse.
На крајот на штотуку завршената година, во трезорите на Франкфуртската берза беа складирани 198,7 тони од овој благороден метал, објави Deutsche Boerse. Една година претходно во трезорот имало 231 тон злато.

За споредба, на крајот на јуни 2022 година, складираните количини во трезорот на берзата достигнаа рекордни 242 тони. Deutsche Boerse го смета надолниот тренд како „нормална реакција“ на инвеститорите на пазарното опкружување.

Промената на насоката на движењето на каматните стапки создаде нови можности за постигнување приноси на краток рок, објаснува Михаел Кониг, шефот на Deutsche Boerse Commodities, издавачот на обврзниците Xetra-Gold, пренесува Hrportfolio.

Xetra Gold во моментов е најпопуларниот инструмент за инвестирање во злато со физички депозит во Германија, кој се тргува во евра за грам, се наведува на официјалната веб-страница на Франкфуртската берза.

Дополнително, цената на златото во евра никогаш не била повисока и на почетокот на декември достигна рекордни 2.135 долари или 1.950 евра за унца (31,1 грам).

Затоа, инвеститорите можеби решиле да земат профит и да го канализираат капиталот во други средства, со оглед на порастот на каматните стапки на депозитите преку ноќ и орочените депозити како дел од циклусот на затегнување на Европската централна банка (ЕЦБ) кој започнува во средината на 2022 година.

Купувањето обврзници Xetra-Gold значи повеќе злато во трезорите на Deutsche Boerse, продавајќи помалку. За секоја потврда за акции се депонира по еден грам благороден метал.

Инвеститорите можат да побараат и испорака на акции. Според Deutsche Boerse, тие ја искористиле опцијата 1.819 пати од воведувањето на Xetra-Gold во 2007 година, испорачајќи вкупно 7,9 тони злато.