Инвеститорите ја губат довербата во Мета

16

Марк Цукерберг ја изгради Meta Platforms Inc. (порано Фејсбук, иако социјалната мрежа го задржа тоа име) во една од најголемите компании во светот, но некои инвеститори сега ја гледаат како „пречка“ за закрепнување на акциите од историската продажба.

Потсетуваме, Мета последните денови бележи многу лоши резултати на берзата.

Акциите на Мета потонаа за 24% минатата недела, што е најголем пад за една недела за компанијата, која излезе на берза пред една деценија. Овој колапс дури го надмина оној забележан на почетокот на февруари 2022 година, кога падот беше 21%. Потоа, 251,3 милијарди долари од пазарната вредност на Мета буквално „испаруваа“ во една сесија.

Топ тежина на акциите: Мета троши милијарди долари за развој на метаверс,  виртуелен свет за кој извршниот директор долго веруваше дека ја претставува иднината на компјутерите. Сепак, таа стратегија ја ограничува заработката, додека компанијата признава дека е малку веројатно да генерира значителен приход во наредните години, пишува Bloomberg.

Иако инвеститорите можеби копнеат Мета да го обнови својот фокус на продажба на реклами на милијарди корисници на социјалните мрежи, структурата на компанијата му дава целосна контрола на Цукерберг, така што тие можат малку да направат освен она што веќе го правеле, а тоа е продажба.

– Тој го игнорираше она што го сакаа сопствениците на компанијата, освен тој самиот – рече Дејвид Кац, од Matrix Asset Advisors.

Тој понатаму нагласи дека акциите на Мета би можеле да се удвојат за една година со подобро управување, со менаџментот повеќе фокусиран на акционерите.