Инвеститорот кој му помогна на GameStop купи удел во Alibaba

25

Инвеститорот во меме акции, Рајан Коен, презеде удел во Alibaba Group Holding Ltd.

Коен, кој собра поединечни акционерски инвеститори за да помогне во поттикнувањето на акциите на компаниите кои се борат како GameStop Corp., изгради удел во вредност од стотици милиони долари во втората половина на минатата година, рекоа луѓе запознаени со ова прашање, зборувајќи под услов да останат анонимни.

Претприемачот, кој стана идол на инвеститорите аматери откако се залагаше за добро познати, но слаби акции како Bed Bath & Beyond Inc., контактирал со управниот одбор на Alibaba во август за да утврди дека нејзините акции се потценети, велат изворите, потврдувајќи го извештајот во „Волстрит журнал“. Ова се заснова на ставот дека може да постигне двоцифрен раст на продажбата и речиси 20% раст на слободниот готовински тек во следните пет години.

Ваквиот настап ќе бара враќање на опасните стапки на раст што некогаш рутински ги постигнуваше најголемата кинеска компанија за е-трговија – пред да стане мета од висок профил на казните на Пекинг против технолошките гиганти. Во 2021 година, владата ги принуди Alibaba и конкурентите како Tencent Holdings Ltd. да ги преобликуваат деловните практики, поништувајќи го максималниот раст во време кога ограничувањата поради коронавирусот ја оптоваруваа економијата.

Компанијата кооснована од милијардерот Џек Ма забележа изненадувачка загуба во последниот квартал, откако приходите едвај се зголемија повторно.

Коен влегува во сопственост на Alibaba во време кога кинеската економија се отвора и аналитичарите се оптимисти за тоа.

Од Goldman Sachs Group Inc. па се до Morgan Stanley, се поголем број стратези упатија позитивни повици по излегувањето на Си Џинпинг од „Covid Zero“ и ветија дека ќе го прекинат притисокот врз технолошкиот сектор. Промените го зголемија технолошкиот индекс „Ханг Сенг“ за приближно 60% од неговото најниско октомвриско ниво, што претставува рекордна изведба иако пазарната вредност на мерачот е сè уште половина од врвот постигнат во февруари 2021 година.

„Влегувањето на Коен може да биде генерално позитивно за акциите на Alibaba и со оглед на неговите широки следбеници, би требало да го подигне расположението за кинеската технологија воопшто“, рече Џин Руи О, директор на Mariana UFP LLP во Сингапур.

Коен помогна да се изгради Chewy.com во гигант за снабдување со домашни миленици кој беше продаден за 3 милијарди долари, а потоа претседаваше со одборот задолжен за трансформирање на продавачот на видео игри GameStop.