iPhone 13 ќе фаќа сателитски сигнал?

147

Денес, сателитскиот пристап до Интернет веќе не е резервиран само за разни компании, организации или скапа опрема недостапна за просечниот корисник.

Голем чекор кон неговата достапност за скоро сите веќе направи Starlink на SpaceX, чии услуги веќе ги користат 100.000 луѓе во неколку земји низ светот. Покрај нив, неколку други оператори ги лансираат своите проекти, па ако гужвата во орбитата не е преголема, пристапноста до сателитскиот широкопојасен пристап ќе стане уште подостапна во блиска иднина.

Во согласност со овој тренд се и информациите споделени со јавноста од познатиот аналитичар Минг-Чи Куо. Тој вели дека Apple ќе го инсталира 5G модемот Snapdragon X60 на Qualcomm, специјално прилагоден за iPhone, во генерацијата на iPhone 13, кој треба да се појави на пазарот во наредните недели. Тоа ќе овозможи, покрај поврзувањето со 5G мрежите, да фаќа сигнали од сателитите од ниската орбита на Земјата.

Со овој додаток, iPhone 13 исто така може да се користи за комуникација во области каде што нема копнен сигнал 4G или 5G, а Куо наведува дека првенствено ќе се однесува на испраќање пораки и повици. Аналитичарот не наведува чии сателити Apple би ги користел за поврзување на iPhone на Интернет, дали компанијата планира да дозволи само комуникација преку сопствени канали (iMessage, FaceTime…) или дали ќе ги отвори за сите други апликации. Исто така, не е познато дали оваа услуга ќе биде бесплатна или ќе служи како надградба на претплатни пакети и ќе се наплаќа дополнително.

Многу е веројатно, во случај информациите на Куо да се точни, да дознаеме повеќе за тоа во втората недела од септември, кога наводно е планирано првото „есенско“ претставување на нови производи и услуги на Apple. Новата серија iPhone 13, според неофицијални извори, ќе биде прикажана на 14 септември, а ќе биде пуштена во продажба десет дена потоа. Треба да следат уште два настани.

Се на се, во текот на септември и октомври, Apple треба, покрај новите iPhone телефони, да ја претстави седмата генерација Apple Watch, AirPods 3, како и нови верзии на MacBook и iPad.