Иран со затворски казни за крипто-рудари кои трошат субвенционирана енергија

10

Рударството на криптовалути е широко распространето во Иран, но бидејќи земјата има проблеми со снабдувањето со електрична енергија, овој начин на заработка не е секогаш легален. Имено, од 2019 година рударството на криптовалути во Иран е легално, но само за оние кои имаат валидна дозвола за тоа. Строги правила важат за регистрираните рударски капацитети, од кои има над илјада. Но, проценките велат дека тоа е помалку од 10% од целиот рударски капацитет инсталиран во Иран, т.е. дека над 90% од заработката се заработува „нелегално“ на овој начин – без официјална регистрација и во „домашни работилници“.

Ваквите трендови се надоврзуваат и со тоа што Иран повремено бележи недостиг на енергија, па минатата година властите двапати привремено воведуваа забрана за криптовалути и нивните „ригови“. Тоа, пак, не ги спречи нелегалните да продолжат да го прават тоа.

Доколку претходните забрани и казни не ги спречуваа, иранските власти веруваат дека новиот потег би можел. Имено, тие најавија дека најстрого ќе ги казнат оние за кои е докажано дека „копале“ криптовалути дома и користеле струја кофинансирана од државата.

„Строго е забрането секое користење на субвенционирана електрична енергија, наменета за домаќинства, индустриски, земјоделски или комерцијални претплатници, со цел ископување криптовалути“, нагласуваат од националната енергетска компанија „Таванир“.

Во случај да се открие таков прекршок, прекршителот ќе се соочи со парична казна од три до пет пати поголема од досегашната и одземање на рударската дозвола (ако ја има, се разбира), со надомест на штетата што ја предизвикале со нивната незаконска употреба на енергија. Оние кои ќе бидат фатени за исто дело повеќе од еднаш ќе можат да бидат осудени на затворска казна.