“Исклучете ги светлата, гледајте помалку телевизија“-апелира јапонската влада, додека земјата се обидува да заштеди струја

31

Јапонија ги засилува апелите до граѓаните и компаниите да штедат електрична енергија, во време кога нацијата се соочува со летни намалувања во снабдувањето со енергија и ескалација на трошоците за увоз на гориво со падот на јенот.

Владата на премиерот Фуми Кишида го свика првиот национален состанок во последните пет години, посветен на разгледување на изгледите за електрична енергија додека земјата се подготвува за ограничени испораки во текот на следните месеци и зимата, соопшти Министерството за трговија.

„Би сакале домаќинствата и компаниите да направат се што можат, на пример да ги исклучат светлата во просториите каде што не престојуваат и во ходниците“, се вели во соопштението. Од жителите на Токио минатиот месец беше побарано да ја намалат потрошувачката на електрична енергија со преземање чекори како што се гледање телевизија еден час помалку дневно.

Официјалните лица, исто така, ќе ги прошират напорите за промовирање мерки за заштеда на енергија кај домаќинствата.

Владата на Јапонија треба да го зголеми учеството во набавката на гориво од странство, особено на течен природен гас. Северна и источна Јапонија, исто така, имаат 50% шанси за температури повисоки од нормалните помеѓу јуни и август, што се заканува да го зголеми притисокот врз електричната мрежа.