Историски момент за Rimac Automobili: Првата Невера излезе од производната линија

124

Хрватскиот производител на електрични автомобили Rimac Automobili објави дека неговата прва  верзија на електричниот хиперавтомобил Невера излезе од производната лента во хрватскиот главен град Загреб.

– По пет години развој и тестирање, 18 прототипови, 45 физички тестови за судар и повеќе од 1,6 милиони колективни часови на истражување и развој, првата целосна сериска верзија на Rimac Never излезе од производната линија на Rimac , соопштија од компанијата.

Изработката на Невера ќе продолжи со брзина до 50 единици секоја година. Првото годишно производство на Невера е веќе распродадено.

Првите автомобили наскоро ќе бидат испорачани ширум светот преку глобалната мрежа на Rimac Automobili од 25 странски дистрибутери партнери во САД, Европа, Блискиот Исток и Азија.

Автомобилите се склопуваат во фабриката Јанкомир во Загреб. Подоцна, производството на Невера ќе се пресели во кампусот Римац од 100.000 метри квадратни, кој се гради во Света Недеља кај Загреб.

Претходно овој месец, Rimac Automobili рече дека може да започне со испорака на Невера до американските клиенти по соодветните регулаторни одобренија.

Римац минатиот месец објави дека Невера добила конечни одобренија од Европската унија и дека првите автомобили ќе им бидат испорачани на клиентите во следните неколку месеци.

Фото: Facebook