Истражувачки центар вреден 4 милијарди долари никнува во срцето на Силиконската долина

10

Американскиот производител на алатки за полупроводници Applied Materials Inc рече дека планира да потроши до 4 милијарди долари на истражувачки центар во срцето на Силиконската долина за да го забрза напредокот во производството на полупроводници.

Центарот, кој ќе биде лоциран во Санивејл, Калифорнија, ќе започне со работа во 2026 година и ќе отвори до 2.000 инженерски работни места, соопшти Applied, кој е најголемиот светски производител на алатки кои се користат во производството на чипови, пренесе Ројтерс.

Објектот ќе биде дом на истражувачка работа вредна околу 25 милијарди долари во текот на својата прва деценија, со што ќе се соберат вработени од истражувачки универзитети и големи производители на чипови како што се Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics, меѓу другите.

Соопштението доаѓа додека САД се обидуваат да го вратат напредното производство на полупроводници. Мерката што ја донесоа минатата година наречена Закон за чипови и наука предизвика голем број компании да аплицираат за 53 милијарди долари во фондот. Меѓу другото, применети материјали.

Applied Materials соопшти дека новиот објект, наречен Центар за иновации и комерцијализација на опрема и процеси (EPIC), ќе биде со големина на три фудбалски игралишта. Applied рече дека ќе инвестира во него во текот на седум години, а обемот на инвестиции и брзината на работа ќе бидат врзани со владините стимулации.

Преземањето идеи од истражувачките универзитети и нивното претворање во алатки што се користат во фабриките може да потрае многу години, велат директорите на Applied. Со доведување на универзитетите и производителите на чипови под еден покрив со Applied, компанијата се надева дека ќе го намали тоа време за речиси една третина со тоа што трите групи ќе направат дел од нивната работа паралелно.