Истражување: Луѓето очекуваат криптовалутите да бидат легално средство за плаќање во рок од 3 години

58

„Економист Импакт“ го истражуваше степенот до кој потрошувачите веруваат во дигиталните плаќања и кои бариери може да постојат за основните монетарни функции да бидат претежно електронски.

Споредувајќи ги ставовите на потрошувачите со слични истражувања спроведени во 2020 и 2021 година, тие открија дека криптовалутите и дигиталните валути на централната банка (CBDC) сега се на крстопат со кредитните картички и апликациите за плаќање.

На 6 јули 2022 година, Economist Impact ги објави своите наоди преку PDF-датотека со наслов „Digimentality 2022-Fear and favoring of digital currency“. Тие анкетирале 3.000 луѓе, од кои половина од испитаниците биле од развиените економии како САД и Обединетото Кралство, а другата половина од земјите во развој како Бразил и Филипините.

Четиринаесет проценти од луѓето поддржаа CBDC, што е значително зголемување од малите 4% во 2021 година. Интересно е што 37% од корисниците очекуваат нивната влада или централна банка да направат законско платежно средство за криптовалути во следните три години, а околу една третина очекуваат лансирање на CBDC.

Тобајас Адријан, директор на Одделот за монетарни и капитални пазари во ММФ, вели: „Сосема е природно физичките пари да бидат надополнети со дигитални пари додека светот станува подигитален и ова е природна еволуција. Можеби не се користат многу, но можноста да се претворат во дигитална валута на централната банка може да биде важно сидро за дигиталната економија“.

Имено, повеќе од 60 централни банки се во различни фази на развојот на CBDC. Според Глобалниот индекс на CBDC за 2021 година на Pricewaterhouse Coopers, Кина и Шведска започнале со пилот проекти.