Истражување на PwC ги открива мрачните прогнози на извршните директори за годинава

32

Глобалното истражување на извршните директори на PwC, кое испитуваше 4.410 извршни директори во 105 земји и територии во октомври и ноември 2022 година, покажа дека 73% од нив веруваат дека глобалниот економски раст ќе се намали во текот на следните дванаесет месеци. Истражувањето е објавено на почетокот на WEF, пишува уредникот на Yahoo! за финансии, Брајан Соци.

„Бурната перспектива на извршните директори е најпесимистичката за глобалниот економски раст откако почнавме да го поставуваме ова прашање пред 12 години и претставува значително отстапување од оптимистичките изгледи за 2021 и 2022 година, кога повеќе од две третини мислеа дека економскиот раст ќе се засили“. Се вели во соопштението за печатот на PwC.

Трите најголеми закани
Инфлацијата, макроекономската нестабилност и геополитичките конфликти се рангирани како најголеми закани за компаниите.

Речиси 40% од анкетираните извршни директори не веруваат дека нивните организации ќе бидат економски исплатливи за 10 години, доколку не се трансформираат.

„Светот продолжува да се менува со немилосрдно темпо, а ризиците со кои се соочуваат организациите, луѓето – и планетата – само ќе растат“, рече претседателот на PwC Global, Боб Мориц.

„Доколку организациите не само што сакаат да напредуваат – туку и да преживеат следните неколку години – тие мора внимателно да го балансираат двојниот императив за ублажување на краткорочните ризици и оперативните барања со долгорочни резултати – затоа што бизнисите што не се трансформираат нема да бидат одржливи. тој верува.

Единствената светла точка во истражувањето е тоа што извршните директори велат дека не планираат длабоки отпуштања: околу 60% од испитаниците не планираат да го намалат бројот на вработени, додека 80% немаат намера да ги намалат компензациите во услови на тековната битка да ги задржат најдобрите работници.

Помалку оптимистичкото расположение меѓу извршните директори на WEF доаѓа бидејќи инвеститорите продолжуваат да го чувствуваат убодот од падот на пазарот на акции во 2022 година и стравувањата од рецесија кои се вртат од зголемените каматни стапки. Бавниот економски раст и несигурната перспектива на побарувачката предизвикаа неодамнешни масовни отпуштања на големи технолошки имиња како Salesforce, Amazon, Meta и други.

Главниот американски економист на S&P, Бет Ен Бовино, смета дека инвеститорите и корпоративните лидери треба да останат претпазливи.

„Гледам дека дел од болката што ја чувствуваат домаќинствата… во однос на инфлацијата во нивните приходи, значи дека тие почнуваат да се повлекуваат од трошењето“, изјави Бовино за Yahoo Finance Live.

Бовино рече дека сè уште очекува „плитка рецесија“ да се случи подоцна оваа година.

„Очекуваме стапката на невработеност да се зголеми“, додаде таа. „Не на исто ниво како пандемијата, но поблиску до 5,6% до крајот на годината или почетокот на следната година“.