ИТ гигантот Oракл ќе формира регионален центар за податоци во Србија

20

Директорот на Канцеларијата за ИТ и е -влада на Владата на Србија, Михајло Јовановиќ и вишиот потпретседател на американската ИТ – компанија Оракл, Леополдо Боадо Лама, потпишаа Меморандум за разбирање што треба да овозможи формирање регионален центар за податоци во Крагуевац во рамките на државнот центар за податоци.

Центарот за податоци во Крагуевац наскоро треба да добие нов корисник. Покрај државните органи, банките и ИТ компаниите кои веќе ги чуваат своите податоци во срцето на Шумадија, еден од лидерите во ИТ светот – американски Оракл, чиј профит минатата година изнесуваше повеќе од десет милијарди долари, исто така, треба да се преселат таму.

“Воодушевени сме што сме тука во овој неверојатен павилјон, што е одраз на денешна Србија. Мило ни е што го ставивме овој потпис, што ќе ни овозможи да ги истражиме можностите за давање услуги на регионот и во областа на здравството. Ние веруваме дека Крагуевац е местото каде што треба да бидеме. Како ИТ лидер, сакаме да соработуваме со Владата на Србија и, како што знаете, ја имаме целата инфраструктура и платформи и веруваме дека во здравствениот сектор можеме да им обезбедиме услуги на владите во регионот “, рече Леополдо Боадо Лама, потпретседател на Oracle.

Интересот на светските компании да складираат податоци во Србија се припишува на инвестициите во дигитализација и едукација на експерти.

“Ова е уште еден доказ дека Србија е добар и сигурен партнер за инвестиции, особено во најмодерните ИТ технологии, и показател дека за време на четвртата индустриска револуција, Србија стана регионален лидер бидејќи Оракл не избра земја од околината, дури ни ЕУ, туку Србија “, наведува Михаило Јовановиќ, директор на Канцеларијата за електронска администрација.