Италија: 750.000 евра казна за Google поради прекршување на забраната за рекламирање на коцкање

6

Google ќе се соочи со финансиска казна од 750.000 евра во Италија поради прекршување на забраната за рекламирање на коцкање.

Во ставот на органот за казнување, се споменува дека казната му е изречена на гигантот поради оглас за коцкање достапен на Youtube.

Регулаторот наметна санкција и за Top Ads, кои ја создадоа рекламната содржина.

Финансиската вредност на овој прекршок е 750.000 евра. Google сè уште одбива да го коментира случајот.

Непосредно пред да бидат санкционирани, тимот на најголемиот светски пребарувач претстави апликација која автоматски ќе ги блокира несаканите и штетни реклами во мобилните апликации.