Италија става крај на големиот број туристи

57

Италија отсекогаш била привлечна за туристите, но во последно време има се повеќе обиди да се растеретат дестинациите во таа земја.

Најсвеж и најпопуларен пример е Венеција, која од следната година ќе наплаќа влез во градот, со задолжителна резервација. Во претпандемиската 2019 година, дневниот број на посетители беше 110.000, а со новата мерка нивниот број ќе се ограничи на 40.000 или 50.000.

Но, Венеција не е единствената на Апенинскиот полуостров која се обидува да воведе ред во својот туризам. Сардинија воведе и ограничување на бројот на посетители.

Плажите на Сардинија во летните месеци се преполни до гребенот, а летово само 1.500 луѓе ќе можат да влезат во популарната Лу Импоста, а 3.300 посетители можат да влезат на плажата Брандинци во одморалиштето Сан Теодоро.

Плажата Spiaggia della Pelosa на Сардинија, која е позната по песокот, исто така е ограничена на 1.500 посетители, но властите велат дека плажата губи песок поради премногу туристи. Покрај премногу посетители, тврдат дека песокот се губи и поради пешкирите, па сега посетителите на популарната плажа ќе мора да платат и за изнајмување на лежалки.

Сè повеќе италијански одморалишта се одлучуваат за таква практика.

Ограничувања за автомобили, казни за шетање во костими за капење.

Италија реши да стави крај на големиот број туристи и така годинава повеќе од половина од италијанското крајбрежје беше дадено под приватни концесии.