Италија заплени 780 милиони евра од Airbnb поради можен даночен долг

35

Италијански судија нареди заплена на 779,5 милиони евра од европската филијала на Airbnb и тројца поранешни функционери на компанијата во истрагата за можно даночно затајување, објави обвинителството во Милано.

Државните обвинители се сомневаат дека Airbnb не им наплаќал данок од 21 процент на изнајмувачите на сместување и не им ги враќал износите на италијанските даночни власти, како што налага законот од 2017 година, се вели во соопштението објавено во понеделникот.

Се сомнева дека Airbnb не ги платил даночните обврски од 2017 до 2021 година, а под истрага се три лица што во тој период извршувале менаџерски позиции во компанијата.

„Airbnb Ireland е во активни дискусии со италијанските даночни власти од јуни 2023 година за да се реши ова прашање“, изјави портпаролот на компанијата за „Ројтерс“. Компанијата е изненадена и разочарана од одлуката за заплена, додаде тој, тврдејќи дека тие работеле во согласност со законот.

Airbnb се обиде да го оспори италијанскиот закон од 2017 година пред Европскиот суд, кој пресуди во корист на италијанската влада.

Владата на премиерката Џорџа Мелони планира да ја заостри наплатата на даноците за краткорочно изнајмување на недвижности и најавува зголемување на даночната стапка од 21 на 26 отсто за изнајмувачите што нудат повеќе имоти на пазарот.