Издавачот на USDC пушта стабилна монета поддржана од еврото

6

Издавачот на USD Coin (USDC), Circle открива дека на крајот на месецот ќе пушти нова стабилна монета, која ќе биде врзана за еврото.

Во нов блог пост, Circle објави дека Euro Coin (EUROC) ќе биде лансирана на 30 јуни на водечката платформа за паметни договори Etherium (ETH).

Circle вели дека стабилната монета EUROC ќе биде 100% поддржана со евра кои се чуваат на банкарски сметки деноминирани во евра за да се осигура дека EUROC секогаш може да се откупи 1:1.

Според Circle, целта на новиот „stablecoin“ е да им помогне на Европејците да ги префрлат своите средства на блокчејнот со побрзо темпо.

„Развивме Euro Coin со цел да го зголемиме пристапот до можностите за тргување, заработка, плаќање и изградба на стабилна дигитална валута во евра. Од 16 јуни 2022 година, вкупниот промет на сите стабилни монети деноминирани во евра е само 129 милиони американски долари, во споредба со 156 милијарди американски долари во стабилни монети деноминирани во долари“.

Воведувањето на Euro Coin ќе им овозможи на луѓето и бизнисите лесно да ја преместуваат ликвидноста на еврото низ синџирот со стабилни монети на кои може да им веруваат, обезбедувајќи трансформативни придобивки за крипто-екосистемот како целина.

Со Euro Coin и USDC, бизнисите можат да ги искористат предностите на новите пазари и да вршат побрзи трансакции во синџирот со најкористените валути во светот.

Circle вели дека стабилната монета е оптимизирана за употреба од сите субјекти, вклучително и поединци, платформи за криптовалути, бизниси и големи институции.

Според објавата на блогот, монетите во евра можат да ги издаваат и компаниите и да ги депонираат на сметки кои не се на Circle.