Изградбата на станови во еврозоната опаѓа со најбрза стапка од почетокот на пандемијата

14

Изградбата на станови во еврозоната падна со најбрзо темпо од почетокот на пандемијата, откако растот на каматните стапки и високата инфлација го погодија градежниот сектор, според истражувањето објавено од Фајненшл тајмс.

Остриот пораст на трошоците за задолжување, по невиденото зголемување на каматните стапки од страна на Европската централна банка минатата година, ја потисна побарувачката за нови хипотеки, ги намали цените на куќите и, во комбинација со високата инфлација, нагло ги зголеми трошоците за изградба на нови станбени имоти.

HCOB индекс на менаџери за набавки во градежништвото во еврозоната, кој ја следи севкупната активност во секторот, падна од 43,5 во јули на 43,4 во август, најниско оваа година, паѓајќи под нивото од 50 што го дели растот од контракцијата.

Според истражувањето, изградбата на домови падна најбрзо од април 2020 година, додека комерцијалната градежна и инфраструктурна активност исто така се намалија, но побавно. Падот на вкупната градба беше најголем во Германија, но падна и во Франција и Италија.

„Ова не е добро време за градење во еврозоната“, рече Сајрус де ла Рубија, главен економист во комерцијалната банка Хамбург. „Особено оние компании кои се фокусирани на резиденцијалниот сектор се во тешка положба.

Падот на градежната активност, која сочинува околу 9 отсто од производството во еврозоната, дополнително ќе ги ослаби шансите за економијата на еврозоната бидејќи економистите предупредуваат дека постои ризик од пад во втората половина од годината.

Цените на куќите во еврозоната паднаа за 0,9 отсто во првиот квартал во однос на претходната година, што е прв пад по повеќе од една деценија, како одраз на скок на трошоците за задолжување. Просечната стапка за нова 10-годишна хипотека се зголеми повеќе од двојно од 1,32 отсто на почетокот на минатата година на 3,45 отсто во јули, покажуваат податоците на ЕЦБ.

Истражувањето на PMI покажа дека новите нарачки во градежниот сектор се намалуваат 17-ти месец по ред, иако падот е најблаг од февруари. Цените на инпутите пораснаа нешто побрзо, иако под долгорочниот просек. Времето на испорака е намалено четврти месец по ред.

Градежните компании го намалија бројот на вработени шести месец по ред во август, со побрзо темпо отколку во јули, како одраз на континуираниот пад на довербата во изгледите за следната година.

Резултатите од истражувањето дојдоа откако деловните лоби групи ја повикаа германската влада да интервенира за да и помогне на градежната индустрија погодена од кризата, по бранот банкротства што затворија многу од развивачите на имот во земјата.

Неколку германски претприемачи поднесоа барање за банкрот во изминатите неколку недели.

Трошоците за изградба на нови станбени имоти во еврозоната се зголемија за 11,5 отсто минатата година, што е најбрзо темпо досега, според одделниот индекс на цените на производителите за секторот објавен од Евростат во јули.

Производството во градежниот сектор на еврозоната е намалено за 1,1 отсто во вториот квартал во однос на претходниот квартал.