Извештај покажува како хакери го користеле Binance за перење пари

19

Во септември 2020 година, хакери од севернокорејската групација Lazarus упаднаа во берзата за криптовалути Eterbase и украдоа валута во вредност од приближно 5,4 милиони долари.

Користејќи само шифрирани мејл адреси, хакерите отвориле најмалку дваесетина анонимни сметки на Binance и ги користеле за да „конвертираат украдени средства и да ја сокријат трагата на парите“, според новата истрага на Ројтерс.

Според извештајот, интеракциите меѓу берзата и познатата хакерска група спонзорирана од државата се дел од многу поширока слика за незаконски активности.

Од 2017 до 2021 година, Binance се користи за обработка на трансакции во вредност од најмалку 2,35 милијарди долари поврзани со хакери, инвестициска измама и нелегална продажба на дрога, објави Ројтерс.

Групата Lazarus, која беше санкционирана од американската влада во 2019 година за сајбер напади за поддршка на програмата за оружје на Северна Кореја, повторно влезе во насловите во април кога американската влада ги поврза нејзините дејствија со речиси 600 милиони долари украдени од синџирот Ronin на Axie Infinity. Компанијата за анализа на блокчејн Chainalysis проценува дека до 2020 година Lazarus украл 1,75 милијарди долари криптовалути.

Како одговор на истрагата на Ројтерс, портпаролот на Binance, Патрик Хилман, рече дека сметките од речиси 5,8 милиони долари користени за време на нападот на Ronin биле идентификувани и замрзнати од безбедносниот тим на Binance.

„Многу членови на тимот на Binance беа вклучени во првичната истрага“, се вели во соопштението на компанијата.

„Ние активно споделуваме разузнавачки информации со органите на прогонот за да ја означиме глобалната акција на Северна Кореја“.

Осврнувајќи се на нападот на Eterbase, Binance рече дека „целосно соработува со барањата добиени од словачките власти“.

Binance ги заостри барањата за информирање на клиентите во август 2021 година, а податоците од аналитичката компанија Crystal Blockchain покажуваат дека протокот на недозволени лекови значително се намалил оттогаш. Сепак, бидејќи милиони веќе се украдени или користени за нелегални активности во Binance, не е јасно што се прави за поддршка на жртвите на кражба или измама.

Додека потрошувачите во многу земји може да ги повикаат банките да ги замрзнат или повратат украдените средства, Binance објаснува на својата веб-страница дека органите за спроведување на законот мора да бидат директно вклучени и жртвите мора да потпишат договори за неоткривање, како услов за замрзнување на средства.