Извозот на јужнокорејски автомобили се зголеми за една третина минатата година

11

Извозот на автомобили на Јужна Кореја минатата година скокна за 31 отсто во споредба со претходната година. Зголемената глобална побарувачка за премиум еколошки возила придонесе за значителен раст, според локалното Министерство за трговија, индустрија и енергетика.
Извозните испораки на автомобили ќе достигнат 70,9 милијарди американски долари во 2023 година, додека во 2022 година ќе достигнат 54,1 милијарди американски долари, го сумираше извештајот на министерството оваа недела од јужнокорејската новинска агенција Јонхап.

Еколошките автомобили придонесоа со рекордни 24,2 милијарди долари, што е 50 отсто зголемување во однос на претходната година.

Просечната цена на извезениот автомобил беше 23.000 долари, што е за 9,5 отсто повеќе од 2022 година и воедно рекордна сума.

Јужна Кореја лани извезла 2,76 милиони автомобили, што е за 20,3 отсто повеќе од претходната година. Најголем дел од нив се извезени во Северна Америка, за 36,9 милијарди долари (+44,7 отсто), а по неа е Европа со 10,8 милијарди долари (+32,9 отсто).

Домашното производство лани изнесувало 4,24 милиони единици, што е за 13 отсто повеќе од претходната година.

Во декември минатата година, извозот на автомобили на Јужна Кореја изнесуваше 6,3 милијарди долари, што е за 17,9 отсто повеќе од истиот период во 2022 година.