Извршни директори откриваат како да се биде успешен во бизнисот

78

Работното место може да биде многу предизвикувачко. Сакате да оставите добар впечаток и постојано да ја докажувате својата вредност со тоа што ќе бидете успешни во вашите задачи. Исто така, сакате да растете и да ја унапредувате кариерата со експериментирање со нови проекти и начини на работа.

Тешко е да се постигне рамнотежа, но ако прашате многумина на лидерски позиции, тие веројатно би ве охрабриле да излезете од вашата комфорна зона. Преземањето на тие ризици на работа ви помага вам и на вашата компанија да научите критични лекции и на крајот да постигнете успех.

Тројца извршни директори зборуваа за важноста да се зачекори во непознатото.

„Одете на места и искусете работи што ви прават непријатност“
Извршниот директор на Едвард Џонс, Пени Пенингтон, ја започна својата кариера во корпоративното банкарство помагајќи им на бизнисите во финансирањето. Потоа, во 2000 година, таа беше ангажирана да биде финансиски советник на поединци во Едвард Џонс.

„Никогаш претходно не сум работела еден на еден со семејства“, изјави таа претходно за CNBC Make It.

Ги немала ниту сертификатите и лиценците кои и биле потребни за тоа. Но, компанијата ѝ помогна и по пат научи што значи да им служиш на поединци. На овој начин и се отвори патот да стане актуелен шеф на компанијата.

„Одете на места и искусете нешто што ви прави непријатно“, рече таа, додавајќи дека „таму доаѓа растот“. Тука доаѓа самодовербата“.

Запознајте нови луѓе и „ќе се воспостават врски“
Понекогаш таа страшна нова можност доаѓа во форма на запознавање нови луѓе.

„Кога сте спремни да се изложите на јавноста, ќе ви биде непријатно. Можеби вашиот стомак се врти во тој момент“, рече Ник Бејли, извршен директор на компанијата за недвижнини Re/Max.

Но, тоа е неверојатно вредно за проширување на вашето знаење и потенцијално помагање во решавањето на проблемите на работа.

Бејли препорача да присуствувате на настан за вмрежување за друга индустрија, да испратите е-пошта на извршен директор на кој долго време му се восхитувате или едноставно да му пристапите на професионалец кој има децениско искуство на вашето работно место. Најлошото нешто што луѓето можат да го направат е да ви кажат дека не се заинтересирани да зборуваат. Но, тоа е ретко, рече тој. Повеќето луѓе се поласкани кога некој изразува вистински интерес за нивната работа.

Откако ќе го направите тоа, „врските ќе си дојдат на свое место“, заклучил тој.

Преземете „еден ризик на ден“
Некои лидери би ве замолиле доста често да газите во непознати води.

„Еден ризик дневно, тоа е она што сите треба да го правиме“, рече Сандер ван  Ноорденде, извршен директор на консултантската фирма за човечки ресурси Рандстад.

Зборуваше дека мора да повика нов клиент на една од неговите први работни места, некој со кој никогаш порано не разговарал.

„Тој го зеде телефонот, јас се претставив и му се допадна мојот говор“, рече тој и додаде дека „најлошото нешто што можеше да се случи е тоа што рече „не“ и ја спушти слушалката. Но, наместо тоа, клиентот беше заинтересиран“, рече тој.

Преземањето на тие ризици на редовна основа „навистина ве води понатаму во животот“, заклучил тој.