Извршниот директор на Amazon: Успехот зависи првенствено од оваа вештина

156

Трикот да се напредува на работа не е брзо да учиш или да си најпаметната личност во просторијата – туку да се има позитивен став, вели извршниот директор на Amazon, Енди Џеси.
Џеси, кој ја презеде главната работа во Амазон откако Џеф Безос се повлече во 2021 година, го сподели својот „најдобар совет за кариера“ во новото интервју со извршниот директор на LinkedIn, Рајан Рослански.

„Мислам дека колку добро успевате, особено во вашите 20-ти, е поврзано со ставот“, рече Џеси, според CNBC.

Не е само да се биде весел, објасни тој. Позитивниот став значи дека работите добро во тим и ги исполнувате роковите, меѓу другите придобивки.

Ако го имате вистинскиот начин на размислување, Џеси вели дека треба самоуверено да одговорите да на следниве прашања:

Дали работите многу?
Можете ли да направите повеќе од клеветење?
Дали го правиш тоа што рече дека ќе го направиш?
Дали можете да работите во тим?

Тие стратегии се „толку едноставни“, но често се занемаруваат, рече тој.

„Луѓето би биле изненадени колку ретко луѓето имаат добри ставови“, додаде тој. „Мислам дека тоа е голема разлика.

Ентузијазмот може да ви овозможи да ги искористите можностите како што се долгите задачи и програмите за обука, бидејќи ќе се чувствувате посигурни кога ќе излезете од вашата комфорна зона и ќе верувате дека можете да се справите со сите предизвици што ќе се појават.

Џеси имаше само 29 години кога се приклучи на Амазон во 1997 година како маркетинг менаџер. Пет години од неговата кариера таму, тој беше избран да биде првиот советник во „сенка“ на Безос, квази-шеф на кабинет кој се приклучува на сите состаноци на извршниот директор.

Истражување ги потврди придобивките од позитивниот став на работното место – дека може да ве направи попродуктивни, да ја зголеми креативноста и да спречи изгорување, меѓу другите придобивки.

„Има толку многу работи што не можете да ги контролирате во вашиот деловен живот“, рече Џеси. „Но, можете да го контролирате вашиот став“.