Извршните директори не се оптимисти за 2023 година

53

По една година економска несигурност, оптимизмот на извршните директори опаѓа.

Последното квартално истражување на водечките американски бизнис лидери објавено во понеделникот покажа дека песимизмот расте меѓу извршните директори на САД за тоа како тие се подготвуваат за она што може да ја погоди американската економија во блиска иднина.

„Со континуирани предизвици во синџирот на снабдување и несигурност во инфлацијата, многу извршни директори остануваат внимателни во врска со домашните планови и очекувања за следните шест месеци“, рече извршната директорка на Џенерал Моторс, Мери Бара, претседателка на Бизнис тркалезната маса.

Континуираниот пад на расположението беше евидентен ширум светот, при што плановите за вработување се намалени за 17 поени, плановите за капитални инвестиции намалени за 7 поени и очекувањата за продажба намалени за 8 поени во последниот квартал.

Извршните директори ги идентификуваа зголемените трошоци за работна сила како главна точка на притисок за бизнисот, заедно со други спротивставени ветрови, како што се зголемувањето на трошоците за материјали, тековните прекини во синџирот на снабдување и притисокот на цените од енергетскиот сектор што влијаеше на расположението на одборот.

Групацијата, исто така, ја понуди својата прва проценка за растот на БДП на САД за 2023 година, од само 1,2%.

Бизнис тркалезната маса со седиште во Вашингтон е составена од извршни директори од стотици најголеми компании во земјата, а групата ги анкетира своите членови квартално за да ги провери плановите за наредниот период. Ова издание на истражувањето, спроведено од 31 октомври до 28 ноември, вклучи одговори од 142 извршни директори.