J.P. Morgan: Кризата со чипови ќе го погоди и Apple

21

J.P. Morgan стана втората брокерска компанија за две недели што ја намали прогнозата за продажбите на iPhone на Apple за клучниот празничен квартал, откако глобалниот недостаток на чипови и затворањето на фабриките во Азија конечно го стигнаа и технолошкиот гигант, пренесе „Ројтерс“.

Брокерската фирма ги намали прогнозите за приходите на iPhone на 63 милијарди долари за првиот квартал од фискалната 2022 година, што е речиси 4 проценти намалување од година во година, рече аналитичарот Самик Чатерџи во белешката до клиентите.

Минатата недела, Needham соопшти дека очекува продажбата на iPhone 13 да достигне вкупно 80 милиони единици во првиот квартал. Компанијата ја намали прогнозата за празничниот квартал за 10 милиони единици, наведувајќи проблеми со синџирот на снабдување, вклучително и недостаток на чипови.

За четвртиот квартал J.P. Morgan очекува iPhone да оствари 46 милијарди долари приход по продажбата на 58 милиони единици, малку над предвидувањата на Волстрит за 41 милијарда долари.

Според Refinitiv IBES, аналитичарите очекуваат околу 45 милиони единици да се продадат во последниот квартал од календарската година и 79,4 милиони единици во првиот квартал од новата година.

Иако Apple се справуваше со проблемите со снабдувањето подобро од многу други компании поради огромната куповна моќ и долгорочните договори за снабдување со компаниите за чипови, проблемите со синџирот на снабдување и блокадите во земји како Виетнам во втората половина го отежнуваат исполнувањето на роковите.

Минатата недела, Bloomberg News објави дека американската компанија најверојатно ќе го намали производството на iPhone 13 за дури 10 милиони единици поради глобалниот недостаток на чипови.

Клиентите кои сакаат iPhone 13 веќе го тестираат своето трпение со еден од најдолгите периоди на чекање за уредите во последните години, велат аналитичарите.