Јапонија го забележа првиот трговски дефицит во електрониката за полугодишниот период

12

Јапонија забележа трговски дефицит од 605 милиони долари во електронска опрема во втората половина на 2022 година, покажаа владините податоци, што претставува прв пат увозот во оваа сфера да го надмине извозот во период од половина година во услови на опаѓање на конкурентноста на јапонските производи, објави Кјодо.

Дефицитот во трговскиот биланс на електронска опрема се одразува и на потегот на јапонските производители да ги преселат производствените капацитети надвор од земјата.

Откако во 1988 година станаа достапни споредливи податоци, ова е остар контраст со 1990 година, кога индустријата ја поддржа трговијата на нацијата со годишен суфицит од речиси осум трилиони јени (59,5 милијарди долари), според Јапонската новинска агенција.

Според трговските податоци од Министерството за финансии, извозот на електронска опрема во втората половина од годината изнесува 9,23 билиони јени (68,8 милијарди долари), што е за 13,9 отсто повеќе од првите шест месеци, додека увозот се зголемил за 17,2 отсто, на 9,31 билиони јени. 69,4 милијарди долари).

Фото: Pixabay