Јапонија нуди паричен надомест за преселба од Токио во „непопуларни“ региони на земјата

24

Јапонската влада понуди стимулација од 7.500 долари по дете на семејствата кои се иселуваат од Токио во обид да го спречи намалувањето на населението во другите неразвиени региони.

Овој надомест е повеќе од тројно од претходната такса за преместување и ќе биде воведена во април, јавуваат јапонските медиуми.

Мерката е дел од обидот да се вдахне живот во градовите и селата каде населението се намалува, пишува Гардијан.
Според британскиот весник, иако населението на Токио се намали за прв пат минатата година, што делумно се објаснува со пандемијата на коронавирус, креаторите на оваа политика сметаат дека треба да се направи повеќе за да се намали густината на населението во главниот град и да се поттикнат луѓето. да започнат нови животи во „непопуларните“ делови на земјата кои се погодени од падот на населението и миграцијата на помладите во Токио, Осака и други големи градови.

Исплатата, која може да достигне максимум 23.000 долари, ќе биде достапна за семејствата кои живеат во 23 „централни“ области на Токио и соседните префектури Саитама, Чиба и Канагава.

За да ги добијат бенефициите, семејствата мора да се преселат надвор од поширокото подрачје на Токио, иако некои би можеле да добијат компензација за преселба во планинските области на територијата на градот, објави новинската агенција Кјодо, цитирајќи официјални претставници.

Околу 1.300 општини, околу 80 отсто од вкупниот број, се приклучија на оваа иницијатива, надевајќи се дека ќе ја искористат промената во ставовите на јавноста кон квалитетот на живот, која доби особена динамика за време на пандемијата, кога повеќе луѓе ги открија придобивките од работа на далечина.

Половина од средствата за оваа иницијатива, чија цел е да се преселат 10.000 луѓе од Токио во руралните области до 2027 година, се обезбедени од јапонската влада, а другата половина од локалните општини.