Јапонската економија забележа побрз пад во третиот квартал

32

Јапонската економија се намали побрзо од првично проценетото во третиот квартал, според ревидираните податоци на кабинетот објавени во петокот.

Јапонскиот бруто домашен производ (БДП) падна за 2,9 отсто на годишно ниво во трите месеци заклучно со септември, што е најголемото намалување од вториот квартал на 2020 година, пишува Anadolu Agnecy.

Бројката беше ревидирана од прелиминарното читање од пад од 2,1 отсто, по ревидираниот надолен раст од 3,6 отсто во вториот квартал.

На квартална основа, третата по големина економија во светот се намали за 0,7 отсто во периодот јули-септември, што е намалување од сегашната бројка од 0,4 отсто, покажуваат податоците на владата.