Јапонски фармери создадоа банана со кора што се јаде

3

bbФото: Mongee banana

Најголемиот дел од бананите во светот се одгледуваат на тропски температури, но фармите D&T во јужна Јапонија, ги чуваат дрвјата со банани во фрижидер на -60°C, пишува Quartz.

Потоа, земјоделците пак ги засадуваат дрвјата во средина на 27°C. Резултатот на различните температури е доволен за да ги поттикне растенијата да растат брзо, па се создава банана со тенка кора што не е сосема зрела, но мека и слатка за да јаде.

Овошјето наречено Mongee банана сега е достапно во екстремно мали серии, што се продаваат во локална јапонска продавница за шест долари по банана. Резервите на бананата се ограничени, но компанијата е заинтересирана да се прошири, бидејќи неодамна објави огласи за работа на својата веб-страница.

Како и во многу други земји, бананата е најпопуларно овошје во Јапонија, а земјата увезува огромно количество, дури 99%. Mongee бананата може да помогне да се зголеми домашното производство на банани, односно да се зголеми тој 1% на домашно производство.

Mongee содржи 24,8 грама шеќер, што е многу повеќе од 18 грама на просечната банана. Плодот има тропски вкус, со мирис што потсетува на ананас.