Јапонски финансиски гигант стартува свој крипто-фонд

29

Јапонскиот финансиски гигант SBI Holdings, наводно, ќе го лансира првиот фонд за криптовалути во земјата, за да инвестира во XRP и четири други популарни дигитални средства.

Според извештајот на „Блумберг“, SBI има намера да започне фонд што ќе инвестира во Биткоин (BTC), Етереум (ЕТH), XRP, Биткоин Кеш (BCH) и Лајткоин (LTC).

Томоја Асакура, претседател на Morningstar Japan, поврзана со SBI, за Блумберг рече дека фондот ќе биде насочен кон инвеститорите, запознаени со криптовалутите и поврзаната со нив нестабилност.

Асакура рече дека фондот ќе бара инвестиција од најмалку 1 милион јени (9,100 американски долари) за да се создаде разновидна понуда на криптовалути:

„Сакам луѓето да го чуваат заедно со други средства и да искусат од прва рака колку е корисно да се диверзифицира портфолиото“, истакна тој.

Во извештајот се вели дека SBI се надева дека ќе го стартува првиот фонд до крајот на ноември, планирајќи втор фонд за криптовалути во зависност од перформансите.
Асакура, исто така, навестува дека SBI може да формира посебен крипто-фонд за институционални инвеститори доколку интересот е доволно голем.

Според извештајот, SBI работи на започнување на таков фонд веќе неколку години.

И покрај зголемениот интерес за дигитални средства, финансискиот гигант се соочи со регулаторни пречки што доведоа до неуспеси. Јапонскиот финансиски регулатор, Агенцијата за финансиски услуги (FSA), воведе строги правила за продажба на дигитални средства преку крипто-фондови. Министерството за финансии на земјата, исто така, објави планови за зголемување на персоналот за надзор на криптовалутите.

На 4 јуни 2018 година, подружницата SBI Virtual Currency започна крипто-берза. Неговата услуга „VCTRADE“ првично нудеше само XRP поддршка (т.е. трговската двојка XRP / JPY).