Јавниот обвинител на Њујорк: Криптовалутите можат да донесат повеќе болка отколку профит

8

Јавниот обвинител на Њујорк, Летиција Џејмс, даде сигнал до инвеститорите, со цел да ги разгледаат различните ризици поврзани со криптовалутите.

Џејмс забележа дека пазарот на криптовалути претрпе голема корекција минатиот месец, што влијаеше и на воспоставените криптовалути и на новите проекти.

„Криптовалутите можат да донесат повеќе болка отколку профит за учесниците на пазарот“, предупредува таа.

Џејмс ги посочи високата нестабилност, кражбата и измамата како главни ризици.

Американскиот адвокат и политичар, исто така, забележува дека на инвеститорите може да им биде тешко да ги повратат своите инвестиции за време на голем пад на пазарот, бидејќи берзите за криптовалути имаат тенденција да престанат да тргуваат поради технички тешкотии.

Таа додаде дека купувањето криптовалути може да дојде со високи провизии за трансакции и скриени трошоци за тргување.

Без директно спомнување на неуспешниот проект Terra, Летиција ги таргетира и стабилните монети. Таа тврди дека овие средства всушност не се стабилни и нивниот квалитет може значително да варира.

Конечно, Џејмс предупреди и за конфликт на интереси во индустријата за криптовалути.