Јелен го повика Конгресот да ја зголеми границата на федералниот долг од 31,4 трилиони долари

10

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен денеска го повика Конгресот да ја зголеми границата на федералниот долг од 31,4 трилиони долари и да спречи евентуално американско неисполнување на обврските што би предизвикало глобален економски пад и ризик да го поткопа глобалното економско лидерство на земјата.

Во последното во серијата сè поостри предупредувања, Јелен рече дека „неуспехот да се почитува ќе ги загрози придобивките за кои работевме толку напорно во изминатите неколку години во нашето закрепнување од пандемијата“, пренесува Ројтерс.

„Тоа би предизвикало глобален пад што ќе не уназади многу повеќе. Исто така, би ризикувал да го поткопа глобалното економско лидерство на САД и да ја доведе во прашање нашата способност да ги браниме нашите национални безбедносни интереси“, рече Јелен пред состанокот во Јапонија со нејзините колеги од Групацијата. Седум (Г7) најразвиени земји, како и Индија, Индонезија и Бразил.