Јелен: Не е пожелна поголема концентрација кај најголемите банки

21

Американската министерка за финансии Џенет Јелен рече дека не би било пожелно да се види поголема концентрација меѓу најголемите банки и смета дека е важно да се одржи разновиден банкарски сектор.

„Комбинација од големи банки, регионални банки и средни банки би била најздравата опција“, смета Јелен.

„Различни типови на банки опслужуваат различни потреби. И мислам дека тоа е голема сила на нашиот банкарски систем. Значи, генерално, гледањето поголема концентрација меѓу најголемите банки не е нешто што е пожелно“, рече Јелен на виртуелниот самит на Советот на извршните директори во Лондон.

„Сакаме да се погрижиме да има здрава конкуренција во целата економија, вклучително и во банкарскиот систем“, посочи таа.

Ројтерс потсетува дека банкарските супервизори биле под интензивен притисок по неодамнешните колапсови на банките што предизвикаа пад на глобалните банкарски акции и предизвикаа стравувања од зараза.

Големите американски заемодавачи ќе го сносат најголемиот дел од трошоците за надополнување на фондот за осигурување на депозити, кој беше исцрпен за 16 милијарди долари со колапсот на Силиконската долина банка (SVB) и две други банки, иако и средните банки ќе бидат „на јадицата. “, соопшти Банката на федерални резерви претходно овој месец. осигурување на депозити (FDIC).