Јелен: Нема да се спасува Банката на Силиконската долина

16
Jan 31, 2020 Santa Clara / CA / USA - Silicon Valley Bank logo at their headquarters and branch; Silicon Valley Bank, a subsidiary of SVB Financial Group, is a U.S.-based high-tech commercial bank

Секретарот за финансии Џенет Јелен во неделата изјави дека федералната влада нема да ја спасува Silicon Valley Bank, туку работи на помош на штедачите кои се загрижени за своите пари.
Федералната корпорација за осигурување на депозити осигурува депозити до 250.000 долари, но многу бизниси и богати поединци кои ја користеле банката – позната по нејзините односи со технолошки стартапи и ризичен капитал – имаа повеќе од таа сума на нивните сметки. Се стравува дека дел од работниците низ државата нема да добијат плата.

Во интервју за „Соочи се со нацијата“ на CBS, Јелен даде неколку детали за следните чекори на владата. Но, таа нагласи дека ситуацијата е многу поинаква од финансиската криза пред речиси 15 години, што доведе до спасување на банките за заштита на индустријата.

„Нема да го повториме тоа“, рече таа. „Но, ние сме загрижени за штедачите и фокусирани сме на обидот да ги задоволиме нивните потреби.

Бидејќи Вол Стрит се врти, Јелен се обиде да ги увери Американците дека нема да има домино ефект по колапсот на банката во Силиконската долина.

„Американскиот банкарски систем е навистина безбеден и добро капитализиран“, рече таа. „Тој е отпорен.

Силиконската долина банка е 16-та по големина банка во земјата. Тоа беше втор најголем банкарски неуспех во историјата на САД по колапсот на Washington Mutual во 2008 година. Банката главно опслужуваше технолошки работници и компании поддржани со ризичен капитал, вклучително и некои од најпознатите брендови во индустријата.

Банката од Силиконската долина почна да се лизга во несолвентност кога нејзините клиенти, главно технолошки компании на кои им треба готовина додека се мачеа да добијат финансии, почнаа да ги повлекуваат своите депозити. Банката мораше да продава обврзници со загуба за да ги покрие повлекувањата, што доведе до најголемиот колапс на американска финансиска институција од екот на финансиската криза.

Јелен го опиша зголемувањето на каматните стапки, зголемени од Федералните резерви за борба против инфлацијата, како клучен проблем за банката во Силиконската долина. Многу од неговите средства, како што се обврзниците или хартиите од вредност поддржани со хипотека, ја изгубија пазарната вредност со зголемувањето на стапките.