Јелен: Понискиот данок на гориво не е совршено решение за намалување на инфлацијата, но може да помогне

20

Американската министерка за финансии Џенет Јелен смета дека привременото укинување или делумно намалување на даноците за гориво за моторни возила треба да се смета како начин за справување со инфлацијата, иако ова не е „совршен модел“ бидејќи може да не доведе до тоа сите намалувања да се пренесат на потрошувачите.

„Мислам дека истражувањето сугерира дека влијанието врз потрошувачите е многу поголемо кога една земја го прави тоа со цените на бензинските пумпи. На федерално ниво, имаме многу пониски даноци отколку на државно ниво, а податоците варираат“, рече таа, додавајќи дека високите цени на горивата се значителен товар за американските домаќинства.

Даночните ослободувања на горивото кои привремено ги елиминираат овие давачки, „иако не се совршени, се нешто што треба да се земе предвид“, за да се спречи инфлацијата, рече Јелен.

.