Јелен предупредува на економски хаос доколку Конгресот не го подигне плафонот на долгот

36

Џенет Јелен, министерката за финансии, во неделата рече дека неуспехот да се подигне плафонот на долгот ќе предизвика „остар економски пад“ во САД и го повтори своето предупредување дека Министерството за финансии може да остане без мерките за плаќање на должничките обврски до јуни.

„Нашата сегашна проекција е дека ќе има ден на почетокот на јуни кога нема да можеме да ги платиме нашите сметки доколку Конгресот не го подигне плафонот на долгот, и тоа е нешто што силно го повикувам Конгресот да го направи“, рече Јелен.

Јелен рече дека САД веќе користат „вонредни мерки“ за да избегнат неплаќање и тоа не е нешто што Министерството за финансии може да продолжи да го прави. Таа рече дека Конгресот треба да преземе акција за да избегне „економска катастрофа“.

Ќе следи економски хаос
Широко е прифатено дека ќе следи финансиски и економски хаос“, рече Јелен.

Законодавците се обидуваат да најдат начин да го подигнат или суспендираат плафонот на долгот, што ќе им овозможи на САД да ги платат своите сметки навреме. Но, тие во моментов се во ќорсокак, што ја зголемува можноста за неисполнување на обврските.