Јелен: Развојните банки да ги насочат средствата во земјоделскиот сектор

13

Американската министерка за финансии Џенет Јелен најави дека ќе изврши притисок врз мултилатералните развојни банки да ги насочат финансиските средства кон земјите погодени од прехранбена несигурност, предизвикана од војната во Украина.

Јелен рече дека ќе побара од институциите, вклучително и Светската банка и Африканската банка за развој, да ги прошират алатките за решавање на безбедноста на храната, „вклучувајќи долгорочни инвестиции во земјоделската продуктивност и земјоделството и земјоделска инфраструктура“, пренесува Ројтерс.

Според неа, меѓународните финансиски институции, вклучително и Меѓународниот монетарен фонд, ќе играат клучна улога во решавањето на проблемот со прелевањето на ефекти од украинскиот конфликт, кои ја зголемуваат економската ранливост на многу земји погодени од пандемијата на Ковид-19.