JPMorgan ја купува First Republic Bank

15

JPMorgan Chase ги презеде сите депозити на First Republic, вклучувајќи неосигурани депозити и „значително мнозинство од нејзините средства“, пренесува СееБиз. Акциите на JPMorgan пораснаа за 2,6% .
FDIC ја прифати понудата на JPMorgan за имотот на банката.

„Како дел од трансакцијата, 84 канцеларии на First Republic Bank во осум држави повторно ќе бидат отворени како филијали на JPMorgan Chase Bank“, се вели во соопштението на FDIC.

„Сите штедачи на First Republic Bank ќе станат штедачи на JPMorgan Chase Bank, National Association, и ќе имаат целосен пристап до сите нивни депозити.

Џејми Дајмон, претседател и главен извршен директор на JPMorgan, рече дека преземањето ги минимизира трошоците на Фондот за осигурување на депозити.