JPMorgan предвидува пораст на биткоинот

25

Банкарскиот гигант JPMorgan го обнови своето предвидување дека биткоинот би можел да се удвои во вредност, на околу 146.000 долари на долг рок, но предупреди дека екстремната нестабилност на биткоинот може да ја намали неговата цена, давајќи му објективна вредност на биткоинот од само 35.000 долари.

„Ова ја доведува во прашање идејата дека целната цена од 100.000 долари или повеќе, што се чини дека е сегашниот консензус за 2022 година, е остварлива цел на биткоин во отсуство на значителен пад на нестабилноста на биткоинот“,  велат аналитичарите на JPMorgan предводени од Николаос Панигирцоглу. 

Многу набљудувачи на пазарите на биткоин и криптовалути предвидуваат дека цената на биткоинот ќе достигне 100.000 долари пред крајот на 2021 година, делумно поради стравот од инфлација.

„Дигиталните средства станаа јасен победник по пандемијата, при што малите инвеститори им се придружија на институционалните инвеститори како што се семејните канцеларии, хеџ фондовите…“, напишаа аналитичарите на JPMorgan.