JPMorgan со предупредување за Етереум

126

Неодамна, аналитичарот на JPMorgan Chase, Николаос Панигирзоглу, предвиде дека Етереум (ETH) ќе продолжи да ја губи својата доминација во децентрализираниот финансиски сектор.

За да се зголеми приспособливоста на мрежата, таа ќе биде поделена на независни сегменти. Таканаречениот „шардинг“ е несомнено една од главните карактеристики на високоочекуваното ажурирање на Етереум 2.0.

Како и да е, бидејќи се очекува да започне фазата на „шардинг“ до 2023 година, Панигирзоглу верува дека ќе биде „предоцна“ за сегашниот лидер да го достигне остатокот од пазарот во тоа време.

Уделот на Етереум на децентрализираниот финансиски пазар постојано се намалува во текот на минатата година. Според податоците обезбедени од DefiLlama, доминацијата на Етереум беше над 97% минатиот јануари, но неговиот удел во вкупната вредност заклучена во протоколите DeFi сега се намали на само 63% поради брзиот раст на конкурентите како Тера, Бајнанс Смарт Чејн, Аваленч и Солана. Фактот дека Етереум ги отстапува правата на независните блокчејн мрежи се чини дека е особено загрижувачки за Панигирзоглу.

Мрежата Етереум е зафатена од прекумерни трошоци што ја прават недостапна за голем дел од DeFi заедницата.

2021 година беше значајна за ЕТH токенот, при што неговата цена се зголеми за 396%. Сепак, JPMorgan предвидува дека втората по големина криптовалута може да има надолна траекторија во 2022 година, бидејќи мрежата продолжува да гледа жестока конкуренција.

Цената на ЕТH падна за 9,52% во последните 24 часа поради пошироката пазарна корекција предизвикана од претстојните зголемувања на каматните стапки и падот на моќта за хеширање на Биткоин (BTC).