JPMorgan: Уделот на доларот во светската трговија со нафта се намалува

29

Глобалните потрошувачи и извозниците на сурова нафта сега се управуваат без договор за тргување деноминиран во долари, објави Волстрит журнал, цитирајќи ја шефицата на стратегијата за глобален пазар на JPMorgan, Наташа Канев.

Ден пред извештајот, Иран и Русија, двата водечки светски извозници на нафта, склучија трговски договор во национални валути.

„Американскиот долар добива одредена конкуренција на пазарите“, изјави Канев за американските лабуристи, истакнувајќи дека уделот на светската нафта што се продава за други валути е зголемен на речиси 20 проценти.

Според податоците обработени од JPMorgan, 12 големи купопродажни договори биле извршени во валути различни од американскиот долар, во споредба со само седум 2022 година. Во периодот од 2015 до 2021 година склучени се само два такви договори.

Податоците се однесуваат на купопродажба на физичка стока, а не на тргување на берзите. Лани, наводно, продавачите во Русија ги договориле зделките без долари, а само еден случај е регистриран во Обединетите Арапски Емирати.