Јужна Кореја создава пловечки град во случај на катаклизма

36

Јужна Кореја работи со Обединетите нации на прототип на пловечки град во случај на глобално затоплување и поплави. Градот ќе биде опремен со сите потребни технологии за целосна самодоволност во случај на климатска катастрофа.

Според Меѓувладиниот панел за климатски промени, глобалното затоплување е неповратно, што значи дека во блиска иднина планетата ќе се соочи со суши, пожари, големи поплави и други климатски катастрофи. Во оваа ситуација, некои земји почнаа да размислуваат за начини да преживеат во иднина.

На пример, владата на Бусан во Јужна Кореја, членовите на Програмата за човечки населби на Обединетите нации и технолошката компанија OCEANIX ги здружија силите за да го создадат првиот прототип на пловечки град во светот. Географски ќе се наоѓа во Јужна Кореја.

Во пловечкиот град луѓето ќе бегаат од страшните катастрофи кои можат да се случат поради глобалното затоплување и поплавите. Таквиот град на иднината ќе биде заштитен од поплави, а исто така ќе може целосно да биде самодоволен со ресурси. Ова ќе им овозможи на неговите жители да го преживеат зголемувањето на нивото на морето и, теоретски, без комуникација со надворешниот свет.

Градот ќе произведува сопствена храна, енергија и свежа вода. Подводните кафези може да се користат за одгледување школки, алги или други видови на морска храна. Аквапонски системи ќе го претворат рибниот отпад во растително ѓубриво.

Како што расте населението, се повеќе луѓе се селат во крајбрежните градови. Сепак, се знае дека овие региони се повеќе подложни на поплави и урагани. Затоа, изградбата на градови кои можат да ги издржат овие климатски појави е дел од програмата за прилагодување на климатските промени.

Новиот пловечки град ќе се состои од неколку шестоаголни платформи лоцирани на површината на водата. Се очекува тие да бидат зајакнати со варовнички слој, два до три пати потврд од бетонот, но сепак ќе може да лебди. Овој материјал се создава со примена на електрична струја на подводни минерали. Со текот на времето, таа станува посилна и може да се опорави.

Градскиот проект сè уште не е одобрен, а OCEANIX нема конечна одлука за големината на градот. Прелиминарната цена на проектот е околу 200 милиони долари, а самата изградба ќе трае околу три години.