Каде да се инвестира и кој да се вработи – Кои трендови ќе доминираат на пазарот до 2040 година

216

Со влегувањето во третата деценија на овој век веќе станаа јасни тенденциите кои ќе важат во наредните 20 години. Вештачката интелигенција (ВИ) ги презема деловните и другите реалности, а во наредниот период сите ќе бидат сведоци на забрзаниот развој на оваа гранка од индустријата. Една од последиците ќе биде промена на побарувачката за работни места и професии.

Во кои области е паметно да се инвестира? Кои работни места ќе имаат двојно зголемена побарувачка?

Вештачката интелигенција ќе замени голем дел од пазарот на трудот

Како што пишуваат футуристите и идните аналитичари, во следните 20 години ќе има експлозија на работни места во одредени индустрии.

Интересно е што еден футуристички тренд предвидува дека следните две децении ќе бидат последните кога луѓето масовно ќе се вработуваат. Предвидувањата се дека вештачката интелигенција ќе напредува доволно за да замени голем дел од пазарот на трудот.

Доволно е само да се споредат компаниите кои денес се најголеми, со најголеми приходи, а притоа имаат мал број вработени на платен список.

Гугл на пример со 250 милијарди долари приход има околу 170 илјади вработени.

Мета (Facebook, Instagram, WhatsApp) има приход од околу 86 милијарди долари и моментално вработува 72 илјади луѓе.

Ако овие податоци се споредат со компанијата Џенерал Моторс (приходи 127 милијарди, вработени 157 илјади), очигледно е дека распределбата на силите е значително различна. Да речеме, во 2014 година GM имаше приход од 3 милијарди и имаше 200 илјади вработени на списокот.

Во компаниите базирани на вештачка интелигенција, постои очигледна „нерамнотежа“ помеѓу силите на приходите и бројот на вработени. И, како што стојат работите, „нерамнотежата“ ќе се зголемува во корист на приходите. Сè помалку луѓе ќе бидат потребни бидејќи вештачката интелигенција ги презема работните места.

Каде да се инвестира?

Аналитичарите ги наведуваат областите во кои очекуваат најголем раст на работните места во следните 20 години и наведуваат дека тоа ќе бидат работни места за кои не е потребна посебна специјализација. Тоа ќе биде наплив на работни места со „просечни“ вештини.

Реконструкција на инфраструктурата

Ако го погледнете светот на глобално ниво, мостовите, браните, патните мрежи, водоводните и канализациските мрежи како и електричните системи се наследство од пред 50 години. Разумно е, а исто така неопходно е да се обнови инфраструктурата. Станува збор за сектор кој во следните 20 години ќе има огромна потреба од проекти и вработени.

Климатска промена

Климатските промени се неизбежни и, сакале или не, адаптацијата е неизбежна. Ова вклучува работа на заштита на цели градови, на пристапи до големи водни површини, преместување на цели станбени комплекси, производство и примена на нови материјали кои подобро издржуваат високи температури, на пример. Можеби звучи екстремно, како што пишува футуристот Дејвид Тал, но големи климатски промени веќе се случуваат во одредени делови од светот и од година во година ќе стануваат сè поприсутни. Ова вклучува цели проекти за заштеда на енергија, од изолација на згради до вентилација, каде што ќе бидат потребни нови вработени и нови инвестиции.

Нова генерација на енергија

Прашање кое е актуелно долги години – дали јагленот и нафтата ќе бидат заменети со ветер и сонце како извори на енергија? – не бара само одговор туку и нови сили, идеи и работни места. Тука се јавуваат цела низа прашања и проблеми. На листата на аргументи не е само загадувањето, туку и дотраеност на инсталациите, зависност од напади, војни и конфликти.

Масовна градба

Футуристите предвидуваат дека во 2040 година на планетата ќе живеат околу 9 милијарди луѓе. Ќе има голема потреба од места за живеење. И, исто така, аналитичарите гледаат зголемена побарувачка за изнајмување простори за живеење во потенцијален бран на невработеност. Ќе има потреба од брза, ефикасна и економична ѕидарија.

Грижа за стари лица

Бејби бумовите влегуваат во последните денови од својот живот. Милениумците влегуваат во возраста на зрелост пред пензионирање. Човечкиот живот е подолг. Ова се сосема доволни причини кои најавуваат потреба од здравствен кадар и развој на полето што се занимава со грижа за стари лица. Интересна е и забелешката на Тал дека зголемувањето на бројот на богати поединци кои ќе можат да си дозволат посебна грижа во староста ќе отвори нови проекти.

Peer-to-peer

Обезбедувањето услуги и стоки „peer-to-peer“ ќе продолжи да расте. Се предвидува значителен скок во развојот и користењето на таквите услуги. Најдобри примери се Airbnb, Amazon, eBay, Uber, кои бележат пораст на трансакциите.

Производство на храна

Како што покажува статистиката, од 60-тите години се забележува пад на учеството на населението во производството на храна.  Светот сигурно ќе стане потопол и посув, што ќе отвори простор за иновации во производството на храна. Земјоделството е сигурна можност за инвестирање во следните 20 години, велат и футуристите и аналитичарите.