Каде инвестираат азиските богаташи додека глобалните ризици растат

68

Со зголемената загриженост за зголемената инфлација и нестабилноста на пазарот, богатите во Азија стануваат претпазливи.

Луѓето со повеќе од 1 милион долари инвестициски средства се позиционираат кон приватните пазари за да ги заштитат своите средства од нестабилноста на пазарот, покажа истражувањето на Ломбард Одиер од 2022 година за поединци со висока нето вредност во азиско-пацифичкиот регион.

Тие се повеќе ги избегнуваат акциите и обврзниците за да се фокусираат на нивните сопствени компании или средства кои се сметаат за побезбедни, како што се златото и готовината. Во исто време, тие главно останаа настрана од криптовалутите, кои се покажаа како особено нестабилни.

„Инвеститорите на APAC стануваат поконзервативни во изградбата на своето портфолио и се префрлаат на „побезбедни“ алтернативи и приватни средства, додека се повеќе се диверзифицираат надвор од нивните локални пазари“, напиша во изјавата Винсент Магненат, шеф на Азија во Ломбард Одиер.

„Алоцирањето на средства за дигитални средства е исклучително ниско“, додаде тој.

Намалувањето на вредноста на технолошките акции и вртоглавото зголемување на инфлацијата како резултат на зголемувањето на каматните стапки го намалија кумулативното богатство на 500-те најбогати луѓе во светот за 1,4 трилиони долари во првата половина на 2022 година, според индексот на милијардери на Блумберг. Тоа е пресврт од изминатите две години, кога великодушноста на централните банки за борба против ефектите од коронавирусот помогна да се зголемат средствата и личното богатство меѓу нив.

Порастот на инфлацијата и нејзините последици врз глобалната економија се најголемата грижа за 77 отсто од испитаниците, покажува истражувањето на Ломбард Одиер. Половина од нив се загрижени за нестабилноста на пазарот, што поттикна 56 отсто од нив да се диверзифицираат повеќе. Богатите поединци во истражувањето исто така избегнуваат криптовалути, при што 83 отсто од нив немаат никакви инвестиции во нив или инвестираат помалку од пет отсто од своето портфолио во такви средства.

Загриженоста за ниската ликвидност, особено кај постарите генерации, го надминува ентузијазмот за приватните средства, соопшти швајцарската банка.

Ломбард Одиер, кој управува со околу 358 милијарди швајцарски франци (363 милијарди долари) фондови на глобално ниво, анкетираше повеќе од 450 богати поединци кои живеат во Сингапур, Хонг Конг, Јапонија, Тајланд, Филипините, Индонезија, Тајван и Австралија помеѓу мај и јуни.