Каде оди цената на златото? Зависи од американскиот пазар на труд

33

Цената на златото во петокот наутро се промени многу малку во очекување да бидат објавени подоцна денес податоци за американскиот пазар на труд.

Податоците за денешното тргување покажуваат мало намалување на цената на декемвриските фјучерси на злато на берзата Comex во Њујорк – за 0,09%, или 1,55 долари, на 1757,65 долари за троунцното.

Во исто време, цената на декемвриските фјучерси за сребро паднаа за 0,73% до 22.492 американски долари за троунцното.

Пазарот на злато во петокот наутро покажа слаба динамика, бидејќи инвеститорите очекуваат статистика за состојбата на американскиот пазар на труд. Трговците најверојатно ќе се фокусираат на претстојните податоци за вработување во
САД, според аналитичарите на ОАНДА, цитирани од Волстрит Журнал.

“Златото може да падне по цена поради силните податоци за вработеноста во САД и да достигне 1.720 долари, но слабите податоци за вработување може да предизвикаат раст на златото од 1.780 до 1.800 долари“, велат експертите.

Покрај тоа, притисокот врз златото се врши со зголемениот принос на државните обврзници на САД. Така, приносот на десетгодишните US Treasuries се зголеми за 1,15 основни поени на 1,589%, а на 30-годишните -за 0,64 поени на 2,147%.

Во таква ситуација, златото станува помалку профитабилно средство за инвеститорите и неговата вредност паѓа.