Каде се копа злато во Србија – пронајдени две нови наоѓалишта, а во едното количините се вредни над 4,4 милијарди евра

81

Златото отсекогаш играло исклучително важна улога и за самата економија и за државните системи. Во Србија експлоатација на оваа руда се вршеше на повеќе локации, најмногу во околината на Бор, но тоа наскоро би можело да се промени бидејќи се пронајдени нови локации богати со злато.

Како што истакна српскиот претседател Александар Вучиќ во локалните медиуми, во општината, чие име се чува во тајност, пронајдено е „многу повеќе злато отколку што има во рудникот Чукара Пеки“.

Бидејќи во Чукар Пеки има 1,7 грама злато на тон, а има 46,1 милиони тони легура, излегува дека таму има околу 78.370 килограми злато, т.е. 78,3 тони. Килограм злато според сегашните цени на светскиот пазар се продава по цена од околу 56.280. Значи, според најавите, новооткриениот локалитет содржи повеќе од споменатите 78,3 тони злато, т.е. откриено е „богатство“ вредно најмалку 4,41 милијарди евра.

Да потсетиме, претседателот Вучиќ кон средината на декември објави дека во Србија се откриени наоѓалишта на злато и калциум карбонат, т.е. калцит. При посетата за време на викендот, тој истакна дека еден од споменатите локалитети се наоѓа во еден од најсиромашните делови на државата.

Како што своевремено истакна за „Блиц Бизнис“ заменик-директорот на Геолошкиот завод на Србија, Предраг Мијатовиќ, наоѓалиштето за бакар и злато „Чукару Пеки“ се проценува дека содржи 46,1 милиони тони метал, со содржина на бакар од 2,7 проценти и злато од 1,7 грама на тон.

Тоа злато прво се нуди на откуп на НБС, а потоа на пазарот.

Покрај овој рудник кај Бор, во Србија се активни и други рудници во кои се експлоатираат многу различни метали. Во повеќето од нив се појавуваат големи количини сребро, а само во некое злато.

Рудникот Велики Мајдан кај Љубовија содржи олово и цинк со голема содржина на сребро во рудата и нивниот краен производ се два концентрати олово и цинк, кои се продаваат во странство.
Рудник и флотациски рудник кај Горњи Милановац, каде што се ископува и преработува бакар, цинк, олово и сребро.
Рудникот Грот на планината Бесна Кобила, кој има два производи, а тоа се концентрати на олово и цинк со многу сребро. Според некои податоци, овие концентрати содржат и одредени количини злато.
Рудникот Леце во Медвеѓа е рудник за олово и цинк, но карактеристично е тоа што во своите дефинитивни производи има високи концентрации на злато и сребро.

Покрај нив, активни се и два рудници на северот на Косово, кои работат како дел од Трепче, Црнаќ и Копериќ.

Во моментов има повеќе од 200 локации каде што се истражуваат минералните суровини. Ние сме најбогати со бакар, олово, цинк и јаглен. Според мислењето на струката, постојните наоѓалишта имаат потенцијал за уште најмалку 15-20 години експлоатација.

Голем интерес за наоѓалиштата
Компанијата „Вестерн Тетјан Рисорсис“ (ВТР), која е во 75 отсто сопственост на британската компанија „Ариана Рисорсис“, минатата година доби уште една лиценца за потрага по злато на Косово и Метохија на подрачјето на општина Подуево.

Тоа значи додавање на 58 квадратни километри простор во село Хртица на постојната површина во сопственост на оваа компанија. WTP веќе има неколку лиценци за потрага по злато во овие области.